fesstiwal słowa w piosence
--
Foto: Chris Precht, prechteck.com

Ażurowa wstążka na książki

Biblioteki [12.04.11]

Architekt Chris Precht zaprojektował rozbudowę Biblioteki Narodowej Austrii, która ma siedzibę w zabytkowym pałacu na terenie wiedeńskiego Hofburga.

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

Biblioteka mieści się w zabytkowej budowli, jednym z najbardziej znanych zabytków Wiednia, należącym do kompleksu Hofburg, nazywanego „centrum imperium cesarskiego Habsburgów”. Poza narodowym księgozbiorem swoje siedziby ma tu wiele innych, ważnych dla Austrii instytucji – zbiorów bezcennych dla dziejów tego kraju zabytków, muzeów i galerii.

W tę historyczną zabudowę Chris Precht (którego pracownia nosi nazwę Prechteck) postanowił wstawić nowy, złożony w dwóch części obiekt. Jedna część znajdować by się miała pod ziemią i mieścić sale wystawowe (Biblioteka Narodowa często organizuje pokazy swoich zbiorów); tam też znalazłoby się miejsce na restaurację, sklepy i kilka pracowni. Na powierzchni ziemi wiła by się natomiast ażurowa „wstążka” – holl wejściowy do nowych pomieszczeń byłby ulokowany w spiralnie schodzącej pod ziemię konstrukcji, wykonanej z betonu, wyciętego w graficzne wzory. Jak mówi sam architekt, inspiracją dla części naziemnej był kształt kryształu – na nim wzorowana jest struktura elewacji oraz kształt wyciętych w nich ażurówhttp://www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=12693. Tak ukształtowane elewacje – to nie tylko dekoracja. Ażurowe, graficzne wycięcia wewnątrz budynku powodować mają malownicze refleksy świetlne i grę światła i cienia.

Nowa część Biblioteki miałaby spełniać nie tylko funkcję wejścia do podziemnych sal, ale miałaby też znaczenie jak element miejskiej tkanki – bo wokół (oraz pod unoszącymi się częściami „wstążki”) powstałaby przestrzeń publiczna. Architekt podkreśla, że wielkość nowej budowli dopasował nie tylko do okolicznej zabudowy, ale też do „ludzkiej skali”, tak aby budynek stał się naturalnym elementem krajobrazu, nie raził, nie przytłaczał, a stanowił dopełnienie przestrzeni w okolicach Biblioteki.



Foto: Chris Precht, prechteck.com

GLK. źródło: www.sztuka-architektury.pl

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.