fesstiwal słowa w piosence
--

Recenzja: „Czemu nie jesz warzyw - Kuchnia wegetariańska dla całej rodziny”

[06.06.14]

Jak ważne jest odżywanie i jego zasady świadczy o tym spóźniona o parę lat akcja szkół "wyrzucająca" ze szkolnych sklepików "śmieciowe niezdrowe jedzenie". Ale najważniejszą sprawą w tym wszystkim są zwyczaje żywieniowe, które stosuje dana rodzina. Świadczy o tym recenzowana przeze mnie książka "Czemu nie jesz warzyw. Kuchnia wegetariańska dla całej rodziny".

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

Od pierwszych tygodni ciąży, aż po pełnoletniość naszego potomstwa powinniśmy stosować zasady zdrowego żywienia. Konsekwentne działania prowadzone przez wszystkie etapy dorastania naszych dzieci skutkują tym, iż mamy prawo sądzić, iż dzięki temu przez długie lata nasza rodzina będzie cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją. Jak jest to ważne świadczą katastrofalne wyniki porównawcze kondycji naszych polskich dzieci z ich europejskimi rówieśnikami. Co trzecie dziecko ma nadwagę, co drugie próchnicę i zaniedbane zęby, co rzutuje na ogólną kondycję zdrowotną danej osoby.

Harmonijny tryb odżywiania się, dobieranie takich jego składników, które zaspakajają potrzeby rozwijającego się młodego organizmu -  na witaminy i mikroelementy, wysoko zawieszają poprzeczkę jakości jego życia. To daje młodemu człowiekowi poczucie pewności siebie, wzmaga ochotę na sukces i rywalizację.

Książka Mercedes Blasco mówi o prostych prawdach zdrowego odżywiania. Dużo warzyw, owoców, potraw które zawierają rośliny strączkowe, owoce egzotyczne. Wszyscy niby o tym wiemy, ale tak naprawdę na co dzień nie włączamy tych składników do naszego jadłospisu. Myślę, że wynika t z dwóch powodów; jeden zbyt mocne uleganie zachciankom dzieci, a drugie, to szalone tempo w którym  żyjemy, nie pozwala nam nie tylko zdrowo się odżywiać ale nawet unormować godzin naszych posiłków. A przecież każdy z nas, od dziecka ma własny zaprogramowany zegar biologiczny, a my jakby na przekór robimy wszystko, żeby rozregulować nasz organizm.

Blasco zadaje nam nieskomplikowane pytania: "Co to jest, co teraz jem?", Co jemy i kiedy jemy"? Takie pytania zadają nam dzieci, staramy się odpowiedzieć im najlepiej jak potrafimy. Ale my też zadajemy je sobie, nie zawsze wiedząc, co jemy i ja łączyć ze sobą poszczególne składniki. Tylko, że za słowną wiedzą powinna pójść praktyka działania. Wciągajmy swoje latorośle w cykl przygotowywania posiłków, zaplanujmy wspólne z nimi gotowanie, jadłospis. Niech zobaczą, że to także może być ciekawa zabawa. Od czterdziestej strony zaczyna się najciekawsza część tego poradnika - Przewodnik po codziennym odżywianiu. Od dziewięćdziesiątej szóstej strony jego ciąg dalszy. Tym razem jest to zestaw przepisów na smaczne i zdrowe, ale i proste w wykonaniu potrawy.

Warto posiadać tą książkę w swoim domowym, podręcznym księgozbiorze. Czytajmy go dokładnie, najlepiej na głos, dla całej rodziny. Bo przecież od ich dobrego, zdrowego samopoczucia zależy nasze rodzinne szczęście. Pamiętajmy o tym! Bo warto!

Podoba mi si, kupuję:

Gabriel Leonard Kamiński

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.