fesstiwal słowa w piosence
--

III edycja Targów Książki Kulinarnej - wystawa magazynów kulinarnych

[15.07.15]

Kultowe tytuły, ręcznie przygotowane ziny i naukowe publikacje będzie można zobaczyć na wystawie organizowanej w ramach III edycji Targów Książki Kulinarnej. Na ekspozycję złoży się kilkadziesiąt magazynów kulinarnych z różnych stron świata, prezentujących często skrajnie odmienne podejście do jedzenia

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

Targi organizowane przez Martę Gessler rozpoczną się w tym roku 24 lipca i poświęcone będą dwóm zagadnieniom – doświadczeniu i prawdziwemu jedzeniu. Pierwsze rozumiane zarówno jako konkretne umiejętności, jak i jako doznanie. Drugie jako obszar do odzyskania, coś co tracimy pośród coraz bardziej wykoncypowanych dań i coraz mocniej wystylizowanych zdjęć. Obydwa te tematy połączy wystawa magazynów kulinarnych z całego świata. Prezentowane na niej pisma staną się punktem odniesienia dla poszukiwań odpowiedzi na pytania o to, kto odpowiada za to, co jemy i kto kreuje żywnościowe trendy. Ekspozycja ukaże różnice w postrzeganiu jedzenia i jego funkcji w różnych kulturach, ale także pozwoli na odnalezienie ponadnarodowej wspólnoty kulinarnych doświadczeń.

 

Na wystawie zobaczymy zarówno magazyny-projekty, publikacje wydawane w kilkuset egzemplarzach, jak i komercyjne pisma o wielotysięcznych nakładach. Każdy z nich jest inną opowieścią o jedzeniu. „Itinéraires d'une cuisine contemporaine” to wysublimowany koncept. Ukaże się tylko dziesięć numerów pisma, a w każdym z nich sportretowany zostanie jeden szef kuchni z jednego z dziesięciu różnych krajów. Całość ma stanowić rodzaj przewodnika po świecie współczesnej gastronomii. Z kolei nowojorski „MOOD” zestawia ze sobą kuchnię i muzykę traktując obie te dziedziny na równi, jako jedne z najważniejszych elementów współczesnej kultury. Wśród zgromadzonych na wystawie magazynów będzie można znaleźć również te o tematyce eksperckiej, jak tworzony z myślą o rolnikach, ale nie stroniący od treści lifestylowych magazyn „Modern Farmer”, czy wydawane przez Uniwersytet w Kalifornii pismo „Gastronomica”. Na łamach tego ostatniego pracownicy naukowi z różnych stron świata analizują wpływ polityki i ekonomii na produkcję i konsumpcję żywności, pochylają się nad estetyką jedzenia i badają przemiany zachodzące w naszych kulinarnych obyczajach. To zresztą nie jedyny magazyn kulinarny, w którym nie znajdziemy przepisów – wokół treści związanych z historią, antropologią i socjologią zbudowano magazyn „Toast”. Oprócz artykułów znajdziemy w nim nawiązujące do kulinarnej tematyki prace znanych rysowników i fotografów. W tej kolejnej pochodzącej z Nowego Jorku publikacji jedzenie i wymyślne potrawy stają się pretekstem do tworzenia sztuki, zupełnie w oderwaniu od „organicznego” materiału.

Zgromadzone na wystawie magazyny z jednej strony pokazują ukształtowane przez konkretną kulturę spojrzenie na jedzenie, z drugiej są odbiciem ponadnarodowych trendów. Kontrapunktem dla nich będzie magazyn stworzony przez Martę Gessler, którego premiera odbędzie się podczas III Targów Książki Kulinarnej.

Na wystawie będzie można zobaczyć m.in.: The Runcible Spoon, Saji, BEEF!, NORD, Salon, Jamie, Deli, essen&trinken, CHEFKOCH, KINFOLK, The Carton, Caffeine, The Art of Eating, Modern Farmer, Lucky Peach, DOLCE, HONEST, TOAST, ALQUIMIE, MOOD, Gastronomica, TAPAS, Espresso Tales, Scrag End, Itinéraires d'une cuisine contemporaine, DINER JOURNAL, Apéro - Das kulinarische Esspapier.

III Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015, restauracja Qchnia Artystyczna, ul. Jazdów 2 www.targiksiazkikulinarnej.com

GLK. Informacja nadesłana

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.