fesstiwal słowa w piosence
--

Najlepszy Lunch na wiosnę

[04.04.11]

Konkurs „Najlepsza książka na wiosnę” zorganizowany przez firmę W&W został już rozstrzygnięty! W kategorii książka obyczajowa głosami internautów zwyciężył “Lunch w Paryżu” Elizabeth Bard, który wydało wydawnictwo Bukowy Las.

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

“Lunch…” zebrał 39 proc. głosów czytelników, których zachwycił klimat i forma tej książki.
Więcej informacji o plebiscycie: http://www.granice.pl/news.php?idn=3369.

Nota o książce:

Lunch w Paryżu to wspomnienia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse naraz
– z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią.

W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch
 z przystojnym Francuzem – i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby
i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni,
tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje,
do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser – z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza. Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blaskó
w i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść
o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces”
i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy
być szczęśliwym i jak odnaleźć się w obcym kraju.

Opinia o książce:

 

 

„Czarująca i kokieteryjna jak sam Paryż. (…) ożywia nasze zmęczone serca i podniebienia. To pasjonująca podróż kulinarna po Mieście Świateł”. (Nani Power)

Kilka słów o Autorce:

 

Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką i pisarką mieszkającą we Francji. Jej artykuły o sztuce, podróżach i kulturze ukazywały się m.in. w „New York Timesie”, „International Herald Tribune”, „Wired”, „Time Out”. Pierwsza publikacja książkowa Bard, Lunch w Paryżu, była bestsellerem „New York Timesa”, zostanie sfilmowana, zauroczyła już czytelników w wielu krajach i otrzymuje nagrody, m.in. w USA Gourmand World Cookbook Award 2010 za najlepszą debiutancką książkę kucharską. Autorka osiadła z rodziną w Prowansji, prowadzi blog i pracuje nad kolejną książką.

 

GLK. Informacja nadesłana

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.