fesstiwal słowa w piosence
--

Recenzja: „Wegetariańska sztuka gotowania krok po kroku” Lena Tritto

Recenzje [30.05.16]

„Wegetariańska szkoła gotowania krok po kroku”, wbrew stosunkowo oczywistemu tytułowi, nie zabiera nas w podróż do bezmięsnej kuchni dla początkujących. Może to się wydawać nadinterpretacją tego co wydawca miał na myśli, lecz książka ta zabiera czytelnika nie tyle na lekcję jarskiego gotowania, co na lekcję sztuki kulinarnej i zdrowego stylu życia jako takich.

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

Autorką jest Lena Tritto – pasjonatka gotowania, która stale pogłębianą wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej pragnie przekazywać innym. Po ukończeniu w 2008 roku Szkoły Tao w Bolonii, zaczęła przekazywać kolejnym uczniom wiedzę z zakresu dietetyki. Na co dzień jest również organizatorką wielu warsztatów kulinarnych, podczas których (współpracując z pediatrami) przekazuje istotę właściwego odżywiania energetycznego.

Książka jest uporządkowana w niezwykle przemyślany sposób. Tematyka kuchni wegetariańskiej została podzielona na cztery części (wyróżnione one zostały również kolorami stron), a każda z nich odpowiada innej grupie produktów, będących postawą bezmięsnych dań. Część zielona reprezentuje zboża, żółta to warzywa strączkowe, brązowa odnosi się do produktów bogatych w białko takich jak: tofu, seitan, czy tempeh, a część fioletowa odpowiada za nasiona oleiste.

Każda z części rozpoczyna się dwoma stronami, na których pokazani są przedstawiciele danej grupy produktów. Następnie poznajemy nie tylko ogólny zarys danej grupy, a także ich pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie człowieka, sposób oraz czas gotowania poszczególnych składników dań, a nawet szybki sposób w jaki można je przygotować. Na kolejnych stronach znajdziemy dokładny opis każdego wcześniej wymienionego produktu. Dowiemy się w jakiej kuchni jest najczęściej używany i w jaki sposób, poznamy jego historię i tradycje jakie są z nim związane. Mając już podstawy wiedzy teoretycznej i znając produkty z jakich będziemy korzystać przechodzimy do istoty książek kulinarnych – przepisów. I w tym przypadku wszystko jest uporządkowane i nie ma miejsca na żadne pomyłki. Strona pierwsza – nazwa przepisu oraz zdjęcia wszystkich używanych w nim składników, sfotografowanych z lotu ptaka  oraz opisanych – nazwa, rodzaj (jeżeli nie jest on możliwy do rozróżnienia jedynie ze zdjęcia) oraz ilość produktu jaka będzie nam potrzebna. Kolejne strony są zbitką kilku fotografii (również wykonanych z lotu ptaka) przedstawiających kolejne etapy przygotowywania danej potrawy. Każde z mniejszych zdjęć opatrzone jest krótkim opisem mówiącym o tym co zostało wykonane oraz jaki efekt powinniśmy uzyskać podczas tego etapu gotowania. Wśród tych bardzo krótkich poleceń odnajdziemy również ciekawostki oznaczone lupą, które odnoszą się do głównego produktu danego dania.  Końcowy efekt wyeksponowany jest na osobnej fotografii, dopracowanej w nawet najmniejszym szczególe.

Niewątpliwym atutem tej książki są fotografie. Piękne kolory warzyw są tam jeszcze bardziej wyeksponowane, przyprawy zdają się pachnieć przez papier. Zdjęcia przedstawiające etapy pracy są niezwykle schludne oraz całkowicie oddają istotę danej czynności wykonywanej podczas gotowania. Jednak to zdjęcia gotowych potraw przykuwają uwagę najbardziej. Sposób podania potrawy jest całkowicie perfekcyjny, ponieważ nawet kolor materiału podłożonego pod talerz tworzy całkowitą kompozycję z kolorami dania. Dla początkujących kucharzy efekt ten jest wręcz nieosiągalny, ale stanowi mocną motywację, aby nawet laik chciał rozpocząć swoją podróż ze sztuką kulinarną.

Przepisy zaproponowane przez autorkę nie są zbyt skomplikowane i przy odrobinie uwagi każdy jest w stanie je powtórzyć. Również co ważne nie są do nich (w większości przypadków) potrzebne składniki, które są trudno dostępne w Polsce, co często się zdarza w zagranicznych książkach kulinarnych. Lena Tritto proponuje swoim czytelnikom zarówno lekkie przekąski, które sprawdzą się w każdej sytuacji, dania obiadowe, jak i nieco zdrowsze wersje deserów. Bardzo ciekawe rozwiązanie zostało zastosowane przy spisie potraw. Przedstawiono tam cztery oznaczenia, które przypisywane są odpowiadającym im przepisom. Można bez problemu wyodrębnić tam grupę przepisów nie zawierających w sobie mleka, czy też jajek oraz przepisy będące zgodne z dietą bezglutenową, a także wegańską.

Książka „Wegetariańska szkoła gotowania krok po kroku” wprowadza czytelnika nie tylko w świat jarskiej diety, a wydaje mi się przede wszystkim w świat sztuki kulinarnej. Autorka poprzez pięćdziesiąt pięć przepisów przedstawia sposób na zdrowie odżywianie, które doda energii i poprawi nasz stan zdrowia i samopoczucie, a towarzyszące temu piękne fotografie nie pozwalają na długo zapomnieć o tych potrawach.

Patrycja Jarosz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.