fesstiwal słowa w piosence
--

Recenzja: „Kocham Toskanię", Gulia Scarpaleggia

Recenzje [05.03.15]

„Bella Toscana", nasuwa mi się na myśl, jak zaczynam przewracać kolejne kartki, a moim oczom ukazują się swojskie, niczym nie upiększone, pełne naturalnego ciepła i piękna widoki.

Dział Prawo Autorskie sponsoruje ZAIKS

„ Po przeczytaniu wstępu autorki, Giulii Scarpaleggia, mogę ze śmiałością stwierdzić, że jej umiłowanie tradycji w toskańskiej kuchni wyniesione jest z domu, w którym z czułością i szacunkiem pielęgnowano te wartości, przekazując tajniki sztuki kulinarnej dzieciom, oraz ucząc je życia w zgodzie z naturą.
Wszystkie te nauki autorka przeniosła potem na bloga, którego przeczytać  można pod adresem: it.julskitchen.com/, (dostępny również w języku angielskim dla zainteresowanych). Bloga tego uznano w 2013 roku za najlepszy we Włoszech.

Niespotykany styl, w jakim napisana jest ta książka kucharska, sprawia, że w połączeniu z autentycznymi zdjęciami krajobrazów, składników, roślinności, zwierząt, ludzi przenosimy się do Włoszech, a dokładnie do regionu Toskanii. Zostajemy porwani w niezwykle smakowitą podróż.
Kraina ta położona jest głównie na terenach wyżynnych oraz górzystych, a jej mieszkańcy trudnią się rolnictwem, hodowlą zwierząt, produkcją wina, oliwy, rybołówstwem. Gorący klimat, ukształtowanie terenu, oraz odpowiednie wykorzystanie darów natury z czasem sprawiło, że wyroby z tego regionu znane i celebrowane są na całym świecie (kto z nas nie zna wina "Chianti" lub nie słyszał o Tagliatelle bądź Prosciutto?).

Cała tajemnica kryje się w takim doborze składników, aby w połączeniu ze sobą nie straciły one swojej charakterystycznej nuty, a użyte przyprawy tylko dopełniały smaku. Tymianek, pietruszka, szałwia, rozmaryn, majeranek, oliwa, czosnek, dojrzewające w słońcu warzywa...mogłabym tak wymieniać bez końca. W Toskanii przysmakiem jest nawet zwykła kromka czerstwego chleba z czosnkiem i oliwą.
Autorka sporo uwagi poświęciła lokalnym hodowcom, którzy z szacunkiem i pasją oddają się swoim codziennym obowiązkom, aby potem z dumą móc zdradzać tajniki swojej pracy.

Tak oto przedstawia np. Franco Bardiego, lokalnego producenta oliwy: "Człowiek, który rozmawia z oliwkami". Poznajemy także Luciano, rzeźnika, który najlepiej nas zaopatrzy, jeśli chcemy zrobić stek po florencku, regionalną potrawę, która stała się rarytasem i wizytówką właśnie Florencji.

Patrząc na barwne ilustracje warzyw, owoców wystających z glinianych misek, oliwek, ziół, pieczywa przykrytego lnianą ściereczką, przypominają mi się stare czasy, gdy w domu stał jeszcze piec opalany węglem, na którym piekłyśmy z siostrami piętki od chleba, które potem zjadałyśmy ze smakiem, jesienią suszyłyśmy grzyby, a zimą grzałyśmy zmarznięte stopy.

Te skojarzenia plus żywe, nasączone smakami, barwami, zapachami opisy autorki sprawiają, że czuję to wszystko na języku, a jako wielbicielka naturalnej, pełnej świeżych, kolorowych warzyw i ziół kuchni mam ochotę otworzyć drzwi i udać się prosto na targ w Toskanii.

Myślę, że każdy z nas ma swoją małą Toskanię, ja mam swoją na pobliskim targu warzywnym, który jest dla mnie namiastką florenckiego straganu. Odwiedzam go w każde sobotnie przedpołudnie i co prawda to nie to samo, ale dla miłośnika polskich, kolorowych warzyw będzie to równie przyjemne, co dla Toskańczyka zakupy na targu, gdzie produkty kuszą z drewnianej deski, lnianego worka, lub kamiennego naczynia.

Nie będziemy mogli prawdopodobnie oddać charakteru wszystkich tu opisanych toskańskich potraw, z uwagi na niedostępność składników, oraz ich sezonowość. Ale przepisy tu zawarte mogą stać się doskonałą inspiracją dla pasjonatów gotowania. Czasem zastąpienie jednego składnika innym wcale nie odbierze potrawie tej najbardziej charakterystycznej nuty, jednakże na pewno głównym składnikiem każdej kuchni powinno być włożone w nią uczucie.

Patrycja Śniatała

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Portalu Księgarskiego,
nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść i zastrzegamy sobie prawo do usunięcia komentarza bez podania przyczyny.
Zasady umieszczania komentarzy w Portalu Księgarskim.
Widzisz naruszenie zasad – zgłoś to redakcji (redakcja@ksiazka.net.pl).

Dodaj komentarzy

Adding an entry to the guestbook
CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.